Det påklædte hjem

Det påklædte hjem fortæller om brugen af boligtekstiler i Danmark fra omkring 1700 til i dag. Emnet spænder vidt: sengetøj og –omhæng, vinduesgardiner, gulvtæpper, portierer, vægtapeter, dækketøj, polstermøbler, puder, pyntetekstiler m.m.

Boligens tekstiler bærer på en lang og perspektivrig historie. De afspejler tidligere tiders levemåde, vareproduktion og handel, mode, stil og traditioner. Gennem århundreder har boligtekstiler tjent forskellige praktiske formål som at varme og skærme; de har kommunikeret status, smag og identitet – og skabt komfort, skønhed og hjemlig hygge. Engang havde boligtekstiler værdi som kapitalopsparing, fyrstegaver og brudeudstyr – i dag indgår de fortrinsvis som vigtige og udskiftelige accessories i boligens stilistiske udtryk.

Det påklædte hjem trækker de lange udviklingslinjer og krydser forskellige befolkningsgrupper og miljøer. Det er en bred bolig- og kulturhistorisk skildring med over 300 illustrationer.

Pragtværk om boligkultur

Man må ned i sprogskuffen og finde ordet pragtværk, for det passer præcist til magister og tidligere museumsinspektør Luise Skak-Nielsens store, flot illustrerede og tekstmæssigt levende og gennemarbejdede bog om tekstiler og boligkultur i Danmark i perioden fra 1700 til idag.

Det er et ganske unikt bogværk – det første overhovedet om emnet….Det er en inciterende skildring med det lange lys på den tid og det samfund, som tekstilerne har været knyttet til og dermed på skiftende tiders indretning og brug af hjemmet, på høj og lavs smag og identitet. Altså en detaljerig, men letløbende historie om vægtæpper, gardiner, polstermøbler, dækketøj, sengetøj og så videre.’

K.E. Watz i Lolland-Falsters Folketidende 24.6.2017

Udkom 10. maj 2017. Pris 360 kr.

Bestil bogen hos HISTORISMUS - klik her

© 2009-2017 HISTORISMUS